Kérdések, válaszok

Back-UPS 550 élettartam + mini UPS

Kérdés:

Többet is kérdeznék egyszerre, ha már úgy döntöttem, hogy írok.

1. Van egy 4-5 éves APC Back-UPS ES550-em, nagyon elégedett vagyok vele, egyelőre nem tervezem, hogy magasabb fogyasztású alkatrészeket veszek a PC-hez, ezért érdekelne, hogy mikor esedékes az aksi cseréje? Egyelőre kb. olyan, mint új korában 15 percig elmegy rajta az Ubuntu áram nélkül. Úgy olvastam itt, hogy 8-10 évet bírnak a gépek, az aksi is ennyit bír? Érdemes megvárni, amíg tönkremegy az aksi, és láthatóan nem tölt, vagy vannak ennek veszélyei a PC-re nézve?

2. Van egy kis SBC-m, amit szervernek használok jelenleg, és max 20W-ot fogyaszt, illetve van mellette egy modem is, ami fogalmam sincs mennyit, de az sem ehet sokat. Mindkettőhöz van átalakító, szóval gondolom nem kell nekik tiszta szinusz, hanem vígan megcsinálják a gépeknek az egyenáramot szögletes jelből is. Érdekelne, hogy vannak e olyan kis teljesítményű tápegységek, amik megbízhatóak, és jók az ilyen max. 50W körüli fogyasztásra, amik a kis készülékeknek kellenek? Nem igazán találkoztam semmi ilyesmivel... Annyira nem zavarna a magasabb teljesítmény sem igazából, csak árban nem szeretnék 15 pénznél többet fizetni érte, és fontos a megbízhatóság. Összesen 4 szünetmentes hagyományos konnektor kellene biztosan hozzá, ha létezik ilyen csoda termék, de akár 1 szünetmentes konnektorral is megelégszem, aztán rákötök egy sima 4-es elosztót, ha a szükség úgy hozza. Úgy néztem APC-nél 400W körül van a minimum, illetve a felújított szünetmenteseknél általában nem konnektor, hanem tápkábel foglalat van. Esetleg szóba jöhet más gyártó is?

Köszönöm a válaszokat!

Az upsakku.hu válasza:

Kedves László!

Először is köszönjük, hogy megkeresett minket! Sorban válaszolnék akkor a két kérdésre:

1. Ez a készülék elég megbízható darab, ha a bekapcsoló gombja nincs sűrűn nyomogatva, komolyabb hibája nem szokott lenni. Minden 2-3. akkucserekor érdemes az elektronikát átnézetni, mert az elektrolit kondenzátorok ennyi idő után gyakran kiszáradnak, ebből utána adódhat pár hibajelenség. Az akku élettartama nagyban attól függ, hogy hányszor van áramszünet, illetve, hogy gyárilag éppen melyik széria került a készülékbe. Nagy általánosságban az akku 3-5 évet bír. Veszélye a PC-re nézve, hogyha már halott az akku, áramszünet esetén elmegy az áram :)

2. Alapvetően APC-ből ez a legkisebb készülék: http://upsakku.hu/termekek/APC/BK350EI_CS_felujitott/
Ehhez vásárolható egy bele dugható szabványos elosztó, ami 3 vagy 6 normál kimenetet csinál. Elvétve szokott lenni a fenti 550-eshez hasonló 400-as gép is, de újban alig volt árkülönbség, ezért inkább abból is az 550-es és a 700-as a gyakoribb. Megvehető más márkájú UPS is, ezek aktuális készletét az UPS keresőben lehet megtalálni. Az ár általában meghatározza a minőséget.

Bármi kérdése felmerülne, állunk rendelkezésre e-mail-ben vagy telefonon.