Kérdések, válaszok

Napelemes rendszerbe inverter kötés

Kérdés:

Tisztelt UPS akku!
Napelemes bővítéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni. SPS SH2500-as szünetmentesünk van, a napelem inverterét pedig a telepítő cég ennek a kimeneti része utánra kötötte be (a fi reléhez). Laikusként furcsának tartom, hogy a megtermelt áram a szünetmentesen keresztül fog majd visszafelé folyni a hálózatba, áramszünet és akkumulátorról történő üzem esetén pedig nem is tudom, mi fog történni. A napelem próbaüzemét egyébként úgy mérte a szünetmentesünk, mintha a terhelés felment volna 50-60%-kal. Szeretném kérdezni, hogy Önök szerint jól van-e így bekötve, vagy a napelem inverteréből érkező AC kábelt a szünetmentesünk elé, a betáp oldalra kellene-e kötni?
Köszönettel:
M. Attila
Sz. Gyógyszertár

Az upsakku.hu válasza:

Tisztelt M. Attila Úr!
Nem ismerek minden körülményt, de ha van rendes Elmű betáp, a napelemes inverter pedig visszatáplál, akkor ez a bekötési mód semmiképpen sem jó, sőt az SH2500 kimenetén visszafelé folyó áram nem is szabad, hogy legyen, így egyenesen tűzveszélyes!
Ha nem táplál vissza, akkor megfelelő a bekötés, bár ebben az esetben ugye az SH2500-ra kötött akkukat csak a hálózat tölti, így a napelemes rész azt nem használja, tehát tulajdonképpen Önök csak azt az áramot tudják elhasználni, amit a napelem éppen megtermel.
Vannak kifejezetten hibrid inverterek, amik ugyan vissza nem táplálnak, de a napelem + bejövő hálózat + akku kombinációt megfelelően kezelik: https://upsakku.hu/termekek/MUST/PV1800_VHM_3000W_kulso_akkus_szunetmentes_tapegyseg_24V_inverter_szolar_bemenet_TISZTA_SZINUSZOS/
Amennyiben a visszatáplálás is szükséges, úgy a napelem inverterét az SH2500 bemenetes ELÉ szükséges kötni.
Tisztelettel, Frittmann Péter