Kérdések, válaszok

Gázkazán nem gyújt be szünetmentesről akkuról

Kérdés:

Tisztelt UPSakku,
A vásárolt szünetmentest beüzemeltem, de sajnos a gázkazán nem gyújt be, ha akkumulátoros üzemmódban működik. Mi lehet a probléma?

Az upsakku.hu válasza:

Tisztelt ügyfelünk!
Sajnos egyes kazántípusoknál mi is tapasztaltunk már hasonló hibát (a kazánok csupán nagyon kis százaléka esetén fordul elő). A hiba abból adódik, hogy ezen típusoknál a begyújtáshoz a hálózati potenciált használja, de amikor akkus üzemben megy a szünetmentes, akkor ez ugye nincs, mivel az UPS tulajdonképpen leválik a külső hálózatról.
Alapvetően a kazán használati leírásában kellene legyen kötelezően egy rész ezen típusoknál, hogy mit kell ilyenkor tenni, mivel a szünetmentes ebben az esetben üzemszerűen működik, tehát a kazán hibája a nem begyújtás. Ha ez nincs, akkor az alábbi általános megoldás szokott működni: a gázkazán szervizese összeköti egy zöld-sárga földelő vezetékkel az ionizációs elektróda csavarját a vezérlőpanel házával.
Illetve ami még fontos, bár az nem akkus üzemben is okozhat gondot: a fázishelyesség ellenőrzése és biztosítása (elmulasztása azzal járhat, hogy az elektromos, elektronikus, ionizációs gyújtóval rendelkező kazánok nem tudják begyújtani az égőket).
Ha ezek sem megfelelő megoldások, akkor sajnos a kazán gyártójával vagy telepítőjével kell felvenni a kapcsolatot, hogy mondják el mit kell tenni, vagy oldják meg a problémát.