AGM Akkumulátorok - 4 paraméter

 

Fontos infó az AGM akkumulátorokról:

Az AGM akkumulátor nem zselés akkumulátor!

Az AGM (szeleppel szabályzott zárt rendszerű ólom-sav akkumulátor) akkukat Magyarországon több helyen "zselés" akkumulátornak nevezik.

Valójában a zselés akkumulátor a gél akkumulátor hivatalos megnevezése lenne, de így tulajdonképpen ezeket az akkukat nevezik zselésnek.

A különbségekről ebben a cikkben bővebben olvashat.

UPS készülékekhez kizárólag AGM akkukat kínálunk, melyekből itt választhat.

Ezek az akkuk nem igényelnek fizikai karbantartást, nem kell savat vagy vizet utántölteni.

Az akkukból gáz vagy egyéb anyag nem jut ki normál esetben, így zárt térben is használhatóak. A biztonsági szelep csak akkor nyit, ha túlnyomás keletkezik, ami túltöltés eredménye lehet. Ez azért fontos, hogy az akku ne robbanjon fel ilyen esetben.

 
AGM Akkumulátorok - 4 paraméter
 

Hogyan válasszunk AGM akkut?

Nézzük a paramétereket, némi plusz információval!

 

1. Ciklusszám

Az alap szünetmentes akkumulátorok ciklusszáma:

  • 100%-s kisütés esetén nagyjából 300 ciklus
  • 50%-s kisütés esetén nagyjából 500 ciklus
  • 25-30%-s kisütésig nagyjából 1000-1200 ciklus

Ennél több ciklust jellemzően a kifejezetten ciklikus akkuk tudnak, melyeket főképpen elektromos járművekben vagy sziget üzemben használnak.

 

2. Kapacitás

A megadott névleges kapacitást jellemzően az akkuk 10 órás kisütés alatt tudják, tehát nagyobb terheléssel a kapacitás kevesebb.

Erről minden egyes akku esetén a termék saját adatlapja ad pontos tájékoztatást, de például 10 perces kisütés esetén a kapacitás jellemzően már csak a fele a megadott 10 órásnak.

 

3. Töltőáram

Alapszabály szerint az akkut kapacitásának 1/10-ével ajánlott tölteni, tehát egy 100 Ah-s akkut 10 Amperrel. Ettől eltérhetünk, ha gyors töltés szükséges, ebben az esetben kb. 1/3-ával tölthető maximum, de érdemes tudni, hogy ezzel csökkentjük az akku élettartamát.

Az intelligens töltők maguk szabályozzák a töltőáramot és töltőfeszültséget, így célszerű ilyet használni. A túl kis áramú töltő használata sem célszerű, például a 100 Ah-s akkut a 2 Amperes töltő is feltölti 50 óra alatt, azonban az akku ettől gyorsabban szulfátosodik, és csökkent a kapacitása.

 

4. Hőmérséklet:

Az akku kapacitását jellemzően 20 vagy 25°C-on adják meg a gyártók.

Hidegben ez a paraméter csökken! 0°C-on a kapacitása körülbelül csak a 75-80%-a a teljesnek, még -20°C-on ez már csak az 50-60%-a.

Az akku élettartama is függ a hőmérséklettől, az optimális itt is a 20-25°C. 40°C-on például az élettartam már csak a fele-negyede közé tehető!

Az önkisülés szintén függ a hőmérséklettől, itt minél alacsonyabb az érték, annál lassabban merül az akku. 40°C-on például kéthavonta célszerű tölteni, és fél év alatt a felére esik a kapacitás töltés nélkül.

0°C-on pont ellenkezője, elég évente tölteni és 2 év alatt is csak 30-40%-ot veszít az akku a kapacitásából.