Milyen akkumulátort tegyek a szünetmentes tápegységembe, UPS-embe?

 

Sokan kérdezik, hogy bizonyos UPS-ekbe milyen akkumulátort tegyenek.

Érdemes első körben megismerni, hogy milyen minőségű akkumulátorok léteznek a piacon.

1. Biztonságtechnikai, riasztó akkumulátorok

Általában ezek a legolcsóbb akkumulátorok, főképp arra vannak kitalálva, hogy nem túl nagy feszültséget állítsanak elő belőlük nem túl gyakran. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy kis áramot lehet kivenni ezekből az akkumulátorokból, ezért szünetmentes tápegységbe betehetőek, de nem lesznek hosszú életűek. Onnan lehet megismerni ezeket az akkumulátorokat, hogy tömegük általában kisebb az UPS-be való akkumulátoroknál, ezáltal olcsóbbak is. Mi ilyet jelenleg nem forgalmazunk. Valós élettartamuk UPS-ben: 0-1,5 év.

2. Normál minőségi akkumulátorok

Árfekvésben közepes akkumulátorok, javarészt ezeket áruljuk mi is. Ciklikus terhelésre vannak kitalálva, amik például szünetmentes tápegységekben érik őket. Erre vannak kitalálva, ezért célszerű ezeket az akkukat beletenni az UPS-be. Valós élettartamuk általában: 3-5 év terheléstől és áramszünetek gyakoriságától függően.

3. High-Rate, azaz magas szintű akkumulátorok

Általában drágább akkumulátorok mint az átlag, ezek az akkuk valók az On-Line (például APC SURT széria) készülékekbe. Jól bírják a folyamatos üzemet, és a legmagasabb a megbízhatóságuk. Természetesen használható ez az akku típus mezei szünetmentesekbe is, ott hosszabb élettartamot lehet velük elérni.

Nálunk a Datasafe NPX szériája felel meg ezeknek az akkumulátoroknak. Ha On-line készülékében az akkuk 1 évet bírnak, akkor célszerű ilyenre váltani, mert valószínűleg az akku típusa lehet a probléma. Valós élettartamuk általában: 4-5 év, On-line készülékben 2-4 év terheléstől és áramszünetek gyakoriságától függően.