AGM, zselés és gondozásmentes akkumulátorok: Mi a különbség?

 

Zselés akkumulátor

Az alábbi cikkünkben az AGM és a zselés, továbbá a gondozásmentes akkumulátorok közötti különbségeket ismerheti meg.

Az AGM akkuk paramétereiről ebben a cikkben olvashat.

Mi az AGM akkumulátor?

Minden AGM akkumulátor úgynevezett felitatott üvegszállal rendelkezik. Ezt a mikroüvegszálas fonatot az ólmos akkumulátorokban használják, hogy a kénsavat hatékonyan megszűrjék.

Az AGM akkumulátorok tehát máshogyan készülnek az átlagos típusokhoz hasonlítva. Ezekben a főként mélyciklusú akkumulátorokban ugyanis vékony, rendkívül finom üvegszálas réteget helyeznek el az akkumulátorok lemezei között.

Mivel a lemezeket a gyártás során szorosan rögzítik, ezért a rázkódás nem fog gondot okozni az AGM akkumulátorok működésében. A lemezek forrasztása kiváló, így a hosszú távú működés garantált.

Fontos: Az AGM akkumulátor nem zselés akkumulátor.

Mi a zselés akkumulátor?

Habár a legtöbb zselés akkumulátor már szinte teljesen eltűnt a hétköznapokból, még mindig van rájuk kereslet. A köznyelvben sokszor a zárt rendszerű akkumulátorokat nevezik tévesen zselés akkumulátoroknak.

A zselés akkumulátor 3 előnye:

  • Szivárgásmentes. Ezek az akkumulátorok az ólmos típusokkal ellentétben teljesen szivárgásmentesek. Így az akkumulátor leejtése vagy kilyukadása esetén sem kerül ki a veszélyes folyadék.

  • Nincs szükség külön biztonsági intézkedésekre. A szivárgásmentességnek köszönhetően a zselés akkumulátorok használatához vagy szállításához nem kell további óvintézkedéseket tenni.

  • Nem igényel karbantartást. Önnek is lenne jobb dolga az akkumulátorok karbantartásánál? Ha mással töltené szabadidejét, akkor a zselés akkumulátorok mellett érdemes dönteni.

Mit jelent a gondozásmentes akkumulátor?

A gondozásmentes akkumulátor már a nevében magában hordozza az előnyét. De mitől lesz gondozásmentes egy akkumulátor? Attól, hogy egyáltalán nem szükséges desztillált vízzel öntözni.

Minden gondozásmentes akkumulátor árammal tölthető. Egy autó például szüntelenül gondoskodik az akkumulátor töltéséről. Az elektrolit víztartalma a hagyományos akkumulátorokhoz hasonlóan párolog.

Ezeket az akkumulátorokat automata töltővel töltse. Ugyanis ha a töltőfeszültség túl magas, akkor az akkumulátorban jelentős károk keletkeznek. Ilyenkor az akkumulátor cellái roncsolódnak és megduzzadnak, buborékosodnak.

Mikor szükséges a gondozásmentes akkumulátort cserélni?

Ha a gondozásmentes akkumulátor teljesítményében visszaesést tapasztal, és gyorsabban merül a kelleténél, érdemes ránézni a felületére. Keressen az akkumulátoron dudorokat és deformálódásokat.

Amennyiben elváltozásokat talál az akkumulátoron, érdemes minél hamarabb gondoskodni az akku cseréről. Így megelőzheti a bajt, és nyugodtan ülhet autójába. Ezek az autó akkumulátorok teljes töltöttséggel legalább 6 hónapig bírják a tárolást.

Hogyan válasszon akkumulátort?

Ha még nem tudja, hogy az AGM vagy a zselés, esetleg a gondozásmentes akkumulátorok jelentik-e a megoldást, akkor érdemes szakemberek segítségével dönteni.

Döntsön mindig a céljainak és az üzemeltetni kívánt eszközeinek megfelelően. Szünetmentes akkumulátor választásakor is gondolja át, hogy milyen teljesítményre lenne szüksége, és milyen munkakörülmények között alkalmazná.

A legegyszerűbben úgy találhatja meg az Önnek megfelelő akkumulátort, ha felveszi velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáinkkal azonnal a rendelkezésére állunk, hogy segíthessünk a választásban.

Ha megbízható és pénztárcabarát akkumulátort szeretne, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Válasszon minket, mert:

  • Kizárólag megbízható akkumulátorok közül választhat

  • Szünetmentes tápegységeit szakszerűen felújítjuk

  • Akkumulátoros kiegészítőinkkel még profibban dolgozhat

  • Szünetmentes és autó akkumulátorok mellett számos egyéb típust elérhet

  • Felújított készülékeket is valódi garanciával vásárolhat

  • Kedvező áron dolgozunk, és teljes szakmai támogatással segítünk Önnek