Jön a hideg, készülj fel! Első rész.

 

2/1: Hogyan támogassam fűtési rendszeremet?

(Cikkünk második része itt olvasható)

Tartalom

 1. Kazános fűtés kiegészítő berendezéseinek támogatása
 2. Ennek a méretezése
 3. Fűtés, vízmelegítés lehetőségei
 4. Napelem, naperőmű télen - fűtésre
 5. Hogyan döntsek?
  1. Kisebb költséggel
  2. Közepes költség mellett

Az energiaárak össze-vissza "ugrálnak" az utóbbi időben, senki sem tudja, hogy a gáz vagy az elektromos megoldás felé mozduljon.

 • Hatósági vagy világpiaci gázár? Meddig, mikortól?
 • Naperőműből ELMŰ-re visszatáplálás / visszavásárlás, vagy helyi energiatárolás?
 • Milyen egyéb megújulókra gondolhatunk?

Ilyen bizonytalan környezetben erre mi, értékesítők és szervizesek nem tudunk válaszolni. Helyette inkább nyújtanánk némi támpontot - leginkább a villamosság terén - azoknak, akiknek már van, vagy csak ezután lesz otthoni naperőműve és/vagy akkutelepe.

 
Jön a hideg, készülj fel! Első rész. - Kép: Bailey Alexander @ Unsplash

Kép: Bailey Alexander @ Unsplash

 

Pártízezer forinttól pár(tíz)millióig költhetünk otthoni rendszerre, amely az energiaellátásunkat támogatja, segíti.

Néhány támpontot, gondolatot szeretnénk adni ezzel kapcsolatban.

1. Kazános rendszerek támogatása

Ez az az eset, amikor van egy gáz- vagy egyéb tüzelésű rendszerünk, és pusztán arra van szükség, hogy áramszünet esetén továbbra is legyen vezérlés (elektronika) és keringetés (cirkó szivattyú). Ehhez egy viszonylag olcsóbb szünetmentes tápegység vagy inverter (+akku) elegendő.

A fűtés energiaigényét a gáz,fa, pellet, stb adja, itt csak a kiegészítő elektromos berendezéseket kell meghajtani.

2. Cirkókeringető és kazánvezérlés szünetmentes megoldásának méretezése:

Fontos tudni a rendszer fogyasztását Wattban. Ez a keringetőszivattyúk "Watt-ja" + kazán saját elektronikája (szintén W) összeadva. És előre el kell dönteni, hogy mekkora áramszünetekre készülünk? 15 perc, vagy 5 óra? Ezen két adat birtokában tud a webes rendszerünk kész megoldást ajánlani:

3. Fűtés, HMV támogatása

Amikor nem a vezérlést/keringetést, hanem magát a "melegítést" támogatjuk.

A HMV (használati melegvíz) és a fűtés rásegítésére nagyon elterjedt volt a napkollektor (azaz amikor nem áramot termelünk napenergiával, hanem vízcsöveket melegítünk).

Ezt egyre inkább leváltja egyrészt a hőszivattyú és hasonló megoldások, másrészt pedig a napenergiával való elektromos "rátermelés". A puffertartályoknak többnyire van egy olyan csatlakozása, ahol ilyesmivel bővíthetőek (ha még nincs). Hőcserélővel rá lehet melegíteni a víztérre, vagy fűtőszál is beépíthető.

 
Jön a hideg, készülj fel! Első rész. - Ezt a tartályt csak gázzal fűtik (a képen nem látható körön keresztül), a kiegészítő lehetőség helyén jelenleg ez az átkötés található.

Ezt a tartályt csak gázzal fűtik (a képen nem látható körön keresztül), a kiegészítő lehetőség helyén jelenleg ez az átkötés található.

 

4. Napelemes fűtés?

Kiegészítésként, igen, működhet - a nap télen is szokott sütni! A naperőmű természetesen 100%-os tűző napnál termel a legjobban (elméleti határ 1kW/nm a beeső napenergiára). Azonban jó tudni, hogy szűrt fénynél, enyhén felhős időben is van termelés. 

A naperőművet nem közvetlenül fűtésre használjuk, hanem a megfelelő inverteres rendszerrel a ház 230V-os rendszerét támogatjuk, és erről használunk fűtést (infrapanel, légkondi, stb).

További tapasztalat: a tetősíkra felszerelt napelemek az időjárásnak (hideg szél) kitett felületet érezhetően "szigetelik". Kiválóan szigetelt tetőtér esetén ez az érzés elenyésző lehet, régebbi tetőszerkezetek esetén azonban jelentős! 

 
Jön a hideg, készülj fel! Első rész.
 

5. Hogyan döntsek?

Fontos a megtérülés. Ha ötmilliót költünk egy rendszerre, és ezzel csak tízezret spórolunk havonta, az 500 hónap alatt térül meg (41 év).

Ha abból indulunk ki, hogy nagyobb katasztrófa / válság nélkül eltelik ennyi idő (azaz mindig lesz "áram", megfizethető áron), akkor ezért nem érdemes beruházni. Ezt persze nem mindenki gondolja így, vészhelyzeti forgatókönyvre mindenki másként készül.

Mik az ésszerű otthoni beruházások, főleg, mivel ez a cikk a fűtésről szól?

Kisebb költség mellett:

Csak egy-egy fogyasztó szünetmentes tápellátásának megoldása.

Közepes költséggel:

(Cikkünk második része itt olvasható)