Szinuszos vagy négyszögjeles UPS?

 

Szinuszos vagy négyszögjeles UPS-re van szükségem?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon szükség van-e az adott készülékhez szinuszjeles UPS-re vagy elég a négyszögjeles, vagy a kvázi szinuszos melyek sokkal olcsóbbak.

Alapvetően az Elmű, azaz a hálózat tiszta szinuszjelű áramot szolgáltat, ám ezt nehezebb előállítani, ezért léteznek olcsóbb, négyszögjeles és közel szinuszos UPS készülékek.

Ezek elsősorban az egyszerűbb fogyasztók részére megfelelőek, például nem aktív tápos számítógépek és eszközök, villanymotor nélküli eszközök. Az újabb, aktív PFC-s tápokkal (elsősorban Chieftec) ellátott számítógépek, villanymotorok (például kazán keringető szivattyú) általában már tiszta szinuszjeles készüléket igényelnek.

Amennyiben pl. számítógép esetén nem biztos benne, hogy milyenre van szüksége, akkor vagy válasszon tiszta szinuszjelest, vagy ha szeret kísárletezni, választhat olcsóbb nem tiszta szinuszjelest is, itt viszont ha a gép nem fogadja el, cserélni kell szinuszjelesre. Ha elfogadja, akkor pedig sikerült spórolni vele.

Sajnos erre a problémára jelenleg az előzetes olvasáson vagy a próbán kívül nem nagyon van jobb megoldás.

Az On-line készülékek

A szinuszjeles készülékeknek is van egy csoportjuk, az On-line avagy kettős konverziós készülékek, melyeknek teljesen nulla az átkapcsolási idejük.

A Line-interaktív zavarszűrős készülékek átkapcsolási ideje akkumulátoros üzemre pár század másodperc, amit például a számítógép nem vesz észre, ám nagyon érzékeny műszerek, például orvosi eszközök számára szükséges lehet az On-line készülék.

Az On-line UPS-ek hátránya, hogy mivel folyamatosan akkumulátorról táplálják a kimenetet, így az akkumulátorok hamarabb elöregednek, így otthoni felhasználásra teljesen feleslegesek.

 
Szinuszos vagy négyszögjeles UPS? - Szinusz jel

Szinusz jel