UPS, inverter keringető szivattyúhoz

 

Egyre nagyobb igény jelentkezik a fűtési rendszerek szünetmentesítésére.

  • Vízteres kandallók esetén a cirkulációt sok esetben egy kis keringető szivattyú biztosítja, mely áramszünet esetén leáll, és legrosszabb esetben a kanadalló akár fel is robbanhat, mert a hő nem tud hova távozni. 
  • Gázkazánok esetén is érdemes a keringetést és a kazán vezérlését áramszünet esetére megtámogatni, hiszen a gázellátás ilyenkor sem áll le, azaz ameddig "van áram", meleg maradhat a házban.

Erre a problémára is kínálunk megoldást szünetmentes tápegységeinkkel!

Mi az a szünetmentes tápegység, mi az inverter?

Mindkét készüléknek az a dolga, hogy áramszünet esetén is legyen 230V a rá kötött ("bele dugott") elektromos fogyasztók számára.

Egyszerűen úgy kell elképzelni, hogy van rajtuk egy konnektor, és ebben a konnektorban "akkor is van áram", ha a hálózati feszültség elmegy.

  1. Szünetmentes táp(egység) azaz UPS: nem kell hozzá külön akkut venni, mert az benne van. Az akkukapacitásnak a készülék nagysága határt szab.
  2. Inverter: nem tartalmaz akkut, ezt külön kell megvenni és rákapcsolni. Az akkukapacitás szinte tetszőlegesen bővíthető.

Részletek

Sajnos a legtöbb szivattyúhoz tiszta szinuszos UPS-t kell alkalmazni. Erre jelen pillanatban a legjobb megoldásunk az SMT750I készülék, mely ugyan egyszerre elég drágának tűnhet, de 10-15 évig is kiszolgálja, és megkíméli a fenti problémáktól. Ezért érdemes beruházni.

Az SMT750I készülék egy átlagos 50-70W-ot fogyasztó szivattyút új akkumulátorokkal 90-100 percig képes árammal ellátni. Amennyiben a szivattyú nem működik folyamatosan, hanem hőérzékelős, úgy például 50%-os működési aránnyal ez az idő már 3-4 óra.

A másik megoldás lehet egy szinuszos inverter, mely mellé akár nagyobb akkumulátort is köthetünk, ezáltal akár egy nagyobb áramszünet is áthidalható a készülékkel.

Az inverternél egy 18Ah-s akkumulátorral ez az idő folyamatos működés esetén 100-140 perc, 50%-os működés esetén 3,5-4,5 óra, de nagyobb akkumulátorokkal akár 1 napra is feltornázható.

UPS termékek (szünetmentes készülék akkumulátorral együtt):

Inverterek és akkumulátorok:

Az UPS-ek, inverterek jelalakjáról:

Szinuszos UPS információkról bővebben itt írunk.

Akkumulátorok és áthidalási idők:

Lentebb mutatunk pár jellemző teljesítményt, kapacitást és áthidalási időt.

Szivattyú teljesítménye: 50W 75W 100W 150W 200W
SUA/SMT750I készülék: 100p 75p 50p 40p 30p
Inverter 18Ah akkuval: 160p 120p 90p 60p 40p
Inverter 33Ah akkuval: 5h 3,5h 2,5h 1,5h 1h
Inverter 75Ah akkuval:  11h 7,5h 5,5h 3h 2h


Részletesebb KAZÁNOS kalkulátorunkat itt találja

Az áthidalási idő közelítő értékű és új akkumulátorokkal értendő.
Az akkumulátorok életkorának növekedésével a futási idő 2-4 év után 20-30%-kal is rövidebb lehet!

 
UPS, inverter keringető szivattyúhoz - Futási idő táblázat (pl. keringető szivattyúkhoz)

Futási idő táblázat (pl. keringető szivattyúkhoz)